Våra Hundar


Andvikens Tribute to D Parton, Searover Flaming Spark, Andvikens April Come She Will,
Erkens Ynemi och Andvikens Yesterday. Fotot är från våren 2012. 


     
     


Foto: Wilma över spång

Andvikens
Like a Rolling Stone

Wilma 1992-2004.
Den 18 oktober förlorade vi vår kära Wilma. Det känns tungt, tomt och sorgligt att Wilma inte längre finns hos oss. Hennes hjärta var av renaste guld. En snällare och godmodigare hund är svår att föreställa sig. Hon var under lång tid yngst bland våra golden och hennes lite veka och mjuka sätt gjorde att hon hamnade absolut längst ned på rangskalan. Hennes mamma, Andvikens Yazza, var en mycket bestämd och självsäker golden som noga höll sin dotter på plats. För Wilma blev nog den bästa tiden när huset började krylla av labradorer som gav henne sin odelade respekt och tillgivenhet. De älskade henne så innerligt och de låg gärna – alla tre – och sov nära henne. Wilma hade två stora intressen i livet, mat och att sova. Men hon tackade aldrig nej till att följa med sin husse Petter på äventyrspromenader och picknicker.

     


Foto: Tingeling

 

Searover Ginger Rogers
15 december 1999-21 juni 2010.
Tingeling var efter Fieldcourt Dancing Pioneer och
u. NORD JCH Searover Flame.Tingeling var och kommer att förbli hunden med stort H för mig. Förutom sin stora charm, glädje och personlighet var hon en fantastisk jakthund. Hennes vilja tillsammans med en outtömlig arbetslust gjorde henne till den pålitligaste apportören och jägarnas favorit. Det blev inget championat för Tingan, skador och löp på höstarna satte käppar i hjulet för det, men två ettor i ekl och godkänt praktiskt prov hann vi med. Men jag tror att vi är många som ansåg att Tingan var något utöver det vanliga som jakthund. Dessutom blev Tingan mamma till 25 valpar och hon har en drös med framgångsrika barn och barnbarn (för att nämna några: Rulle, Joss, Visa, Vilja, Dolly, Lisa, Ruth, Tassa, Ladda m fl).
När jag köpte Tingan från Lena fick jag inte bara min drömhund, jag fick många goda vänner också. Tillsammans med sina "filmstjärnesyskon" blev vi ett bra gäng som tränade och jagade tillsammans. En mer komplett och fantastisk jakthund kan jag inte tänka mig och saknaden efter världens effektivaste och flitigaste apportör är ofta stor. Det känns oerhört tungt och tomt att inte ha Ting runt sig längre, hon var en hund som på ett positivt sätt tog mycket plats. Alltid glad och kärvänlig mot alla hon mötte. Och i sin lilla flock hemma var hon den självklara "maman" som höll koll, lekte och pysslade med sin syster, dotter och dotterdotter. Tingeling, du fattas oss!

  

     

Searover Flaming Spark
Pixi, föddes den 18 mars 2002.
Pixi delägde jag tillsammans med Lena Bratsberg-Karlsson till en början. Sedan några år är hon Calles hund. Pixi är Tingelings halvsyster, hennes mamma är NORD JCH Searover Flame och pappan heter Fieldcourt Quiz. Pixi blir aldrig någon provhund, men hon har många andra kvaliteter som jag uppskattar. Hon är duktig på att stöta och fungerar som en bra apportör och eftersökshund på jakter. Hemma hjälpte hon oss länge med att hämta fåren och att fösa dem dit vi ville. Speciellt uppskattad var hon när vi - vilket tyvärr händer lite för ofta - har en bagge som gillar att stångas. Trots att Pixi numera slipper hålla koll på fåren har de gamla tackorna fortfarande respekt för henne. Pixi har varit Calles bästa träningskamrat och näst efter att vara ute och jaga gillar hon att jogga med husse några mil i veckan. Och trots att hon inte längre är någon ung hund tackar hon inte nej till en löptur. Pixi fick ta åt sig halva äran när husse klarade Järnmannen för andra gången sommaren 2008. Pixi blir elva år, men hon är nog jägarens bästa vän ett tag till - hoppas jag - vilken liten arbetsmaskin hon är när det gäller att stöta, för att inte prata om att hitta och hämta hem skadade fåglar.

 


Foto: Pixi

     

Andvikens Tribute to D Parton, föddes den 18 februari 2004. Dolly är efter SEJ(j)CH Duvkullans Cello och Searover Ginger Rogers. Dolly har fortsatt att vara en mycket glad, snäll och okomplicerad hund. Lätt för att lära sig med mycket will to please och trevlig att ha med sig i alla sammanhang. Först gladde hon mig med att ha A-höfter med tillägget Utmärkta sen startade Dolly på jaktprov i slutet av juli 2005 på Adamsberg och det gick mycket bra. Hon fick ett första pris och vann unghundsklassen. Hon blev också lite av lokalkändis då Norrtelje Tidnings reporter gjorde ett trevligt reportage om jaktprovet och Dollys första jaktprovsstart. Dolly är numera min säkraste apportör på jakter och hon trampar på i mamma Tingans fotspår. Dolly är en härlig hund i alla lägen, jobbar explosivt och effektivt, men är lugn och fin däremellan. Hon är en mycket mild hund - utan att vara det minsta vek - och det är alltid trevligt att ha sällskap av Dolly, både hemma, på jobbet, under träning och jakter.  Dolly är godkänd på A-prov KKL. Det enda trista med henne är att hon bara fick en enda kull. Jag tror att det bara var "Pepper" som gällde för henne, ingen annan hanhund. Hemma är hon den som håller koll på att vi alla mår väl och stöttar varandra i vått och torrt - det gör Dolly till allas bästa vän!

 


Foto: Andvikens Tribute to D Parton, Dolly, på bilden 4 månader ung.

     


Foto: Andvikens April Come She Will på rapphönsjakt

 

Andvikens April Come She Will, Ruth
Föddes den 16 november 2008. Ruth (uppkallad efter min kära mormor) är efter SEJ(j)CH Justlike Prince Philip och mamma är Dolly. Ruth är en glad, lättsam och fartig hund som gärna vill göra rätt. Hon tog sin etta i nkl 2010. På Gotland i september 2011 tog Ruthan en etta i öppenklass och blev dessutom bästa öppenhund. Det är kennelns tredje generation provvinnare som jag har glädjen att föra. Men framförallt ser jag mer och mer Tingans och Dollys gener när det gäller jakthunden Ruth. Outröttlig jobbar hon in fågel efter fågel och glädjen när hon kommer farande med en skammad and är alltid lika stor. Ruthan får jobba som picking up under höstens jakter och kanske kommer vi med på något mer prov. Hon är en mycket fartig och effektiv arbetshund som är lika trevlig att ha med sig på pass som till vardags. Ruth är en riktig "träningsnarkoman" och det bästa hon vet är när vi går ut och tränar. Hon är oerhört lättlärd och kul att träna och jobbar lika ihärdigt oavsett om det är skjutna fåglar eller dummies som ska tas in. Ruth gillar också att hänga med på jogging- och cykelturer. Ruth fick ett gäng härliga valpar med Caper Cailie´s Art, Leo, 2012.

     


Foto: Nemi

 

Erkens Ynemi
Föddes den 12 januari 2011 hos familjen Mattsson i Svanberga. Vi har funderat ganska många gånger om vi inte skulle slå till och köpa en vallhund. Ofta står vi oss slätt när fåren ska samlas eller flyttas mellan hagarna. Pixi har varit till stor hjälp men är nu lite för gammal för det hårda jobbet med fåren. Alltså: vi beställde en border collie. Det känns otroligt spännande att få lära sig träna hund mot ett helt annat mål. Nemi är - har jag förstått - en mycket talangfull och duktig hund. Tillsammans har vi lagt ned en del tid på att lära oss den sköna, men oerhört svåra, konsten att valla. Det tog ett tag innan Nemi "tände" på får (det var faktiskt tack vare Pixi som visade vägen). Hon är lyhörd och lättstyrd, med en arbetskapacitet som är otrolig. Vi har stor nytta av henne i allt arbete med fåren. Det är svårt nu att tänka sig hur vi klarade oss utan henne.  Sen att detta med vallning är så kul och spännande, det hade jag inte en aning om! Nemi är en häftig hund; glad, rolig och alert, det gäller att hänga med i svängarna.  Hon är en liten nätt trefärgad och korthårig border collie, hennes mamma heter Dot och kommer från Wales och hennes pappa heter Cheviot Mick och kommer från Skottland. Båda är arbetande vallhundar som även tävlar i Sverige och utomlands en hel del med stor framgång.  

     


Foto: Ester

 

Andvikens Yesterday "Ester"
Född den 17 januari 2012. Dotter till A. April Come She Will och pappan heter Caper Cailie´s Art. En riktig guldklimp (förstås). Glad och trygg tar hon sig fram i flocken och livet. Varmt välkommen du lilla Ester som med ditt härliga och glada humör sprider sol över oss alla här på gården!  Ester är alltid glad och snäll och verkar ha alla retrieveregenskaper när det gäller apportering och jakt. Hösten 2012 fick hon följa med på de flesta jakterna och fick prova på livet som apportör. Hon gjorde mig inte besviken... I år hoppas jag att vi kan starta på nybörjarprov till hösten.

 


Liten blir stor. Dolly 8 månader med sin mamma Tingeling.
Foto: Åsa Lindholm

     


Andvikens Tribute to D Parton
Efter SJ(j)Ch Duvkullans Cello.

 
     


Nemi

     

    
Ester & Dolly                                                  Nemi

     


Nemi

 

Sidan uppdaterad: 2012-04-22