Historik

Detta var början

Jag köpte min första retriever i början av 80-talet. Det var en golden retriever, en hane, som kallades för Vincent. Det var efter att ha läst Göran Hermelins bok: ”Spaniel och retriever” som jag bestämde mig för att jag ville ha en golden. Nu såg inte alls min golden ut som den mörka härliga hunden på bokens framsida. Men på insidan var det en mysig hund som verkligen ville vara mig till lags. Det tog en tid innan jag förstod att det fanns ganska stora skillnader mellan olika linjer hos golden, jag trodde att alla retrievers var födda till att vilja och kunna apportera. Även om min hund lärde sig att apportera riktigt hyggligt tror jag att han mest arbetade för att göra mig lycklig, det var hans belöning! Snart blev jag mer och mer intresserad av att jaktträna och gå på jaktprov. Det blev dags för att köpa ytterligare en retriever, gärna med mer egen drivkraft och arbetslust än vad Vincent hade.

Vi fortsatte

1984 kom hon till oss, Elvira, en liten goldentik, som med tiden kom att infria alla mina förväntningar på hur en golden skulle vara. Hon tackade aldrig nej till arbete och det var alltid en glädje att gå ut och träna med henne. Vi startade även på jaktprov och var med ute och apporterade på jakter. Under den här tiden började jag få upp ögonen för det som kallades för jaktlabradorer. Elvira var årsbarn med bland annat Lasse Johnssons Guns Choice Poacher och Anki Hamiltons Guns Choice Fetch-it. Vi tränade tillsammans och det var svårt att få sin – i och för sig duktiga golden – att jobba med riktigt samma frenesi som dessa labbar. Framför allt var det under vattenarbetet som min golden kom till korta, det gick ganska långsamt… 1987 i januari fick Elvira sin första valpkull under kennelnamnet Andvikens och året därpå fick hon ytterligare en kull. Det blev allesammans trevliga och fina hundar, men ingen av de döttrar som jag behöll själv levde upp till mina förväntningar. De var till närmelsevis inte lika bra jakthundar som deras mamma. Det här med avel är inte lätt. Mycket ska stämma, hundarna ska vara friska och ha ett mycket bra temperament och arbetslusten och följsamheten ska vara stor.

Första labradoren

1999 hade jag bara en golden kvar, Wilma, som var barnbarn till Elvira. Wilma var världens snällaste och goaste hund. Men som jakthund hade hon sina brister. När det var dags att börja tänka på en ny hund blev ville jag verkligen ha en som det gick att jobba med. Jag vände mig med största förtroende till Lena Bratsberg-Karlsson. Vi hade träffats redan på 80-talet och tränat ihop (då hade Lena bara flatcoated retriever). Lena köpte 1988 en labrador från Anki Hamilton som hette Classical Star-light ”Stella”. Stella var dotter till Ankis gula labbetik Guns Choice Fetch it, ”Penny”, som jag hade träffat en hel del och som var en mycket duktig hund. Att få köpa en valp som hade Penny som mormorsmor, det skulle vara något det. I februari år 2000 var det äntligen dags att hämta hem min gula tikvalp: Searover Ginger Rogers.

 

Foto Tingeling och Pixi på bryggan

 


Sidan uppdaterad: 2003-11-14